Onderzoek en diagnose
De kans op een volledig herstel van prostaatkanker is bijzonder hoog indien het in een vroeg stadium ontdekt wordt. Specialisten zijn van mening dat prostaatkankerpatiënten dezelfde levensverwachting kunnen hebben als mensen die geen prostaatkanker hebben mits zij een optimale behandeling krijgen.
Sommige vormen van prostaatkanker worden ontdekt wanneer de patiënt op controle gaat bij de uroloog voor een goedaardige vergroting van de prostaat. De diagnose van prostaatkanker wordt steeds vaker tijdens de screening voor prostaatkanker bij mannen boven de vijftig jaar vastgesteld. Deze screening bestaat uit verschillende onderdelen. Allereerst wordt de familiegeschiedenis van de patiënt nagegaan omdat sommige families meer risico’s hebben op prostaatkanker. Daarna wordt er door de arts met zijn wijsvinger via de endeldarm naar de prostaat gevoeld. Tevens wordt er bloedonderzoek uitgevoerd om het prostaat specifiek antigeen (PSA) te bepalen. Hierdoor kunnen tumoren ontdekt worden (ongeveer 30%) die men normaal niet kan voelen bij het onderzoek via de endeldarm.
Het onderzoek
Om de diagnose prostaatkanker te kunnen stellen zal uw uroloog onderzoeken uitvoeren:
Rectaal toucher (het voelen van de prostaat via de anus)
PSA (prostaat specifiek antigeen) bepaling in het bloed.
Biopsie een stukje weefsel wordt weggenomen met behulp van een holle naald.
Soms is er aanvullend onderzoek nodig door middel van beeldvormende technieken om na te gaan of de kanker zich verspreid heeft naar andere organen.
MRI
PSMA Pet scan
Lees verder op de site van de prostaatkanker Stichting